Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seks po chrześcijańsku
Autor Wiadomość
Polonium Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,635
Reputacja: 0

Bo zakazy muszą istnieć. A jest napisane : "Czyż nie wiecie, że wasze ciało jest świątynią Ducha Świętego" , "chwalcie więc Boga w waszym ciele". Tak więc nasze ciało nie może zostać zbeszczeszczone przez grzech nieczystości. Zatem nie ma miejsca na żadną "wolną miłość" zwaną notabene związkiem niesakramentalnym.

Właśnie "wolna miłość" jest wbrew swej nazwie największym zniewoleniem. Zatem seks to nie jest przyjemność i zabawa, lecz seks między małżonkami jest po to potrzebny, by umożliwić poczęcie nowego życia i stanie się odpowiedzialnym za tego nowonarodzonego.

Trudno jest ocenić związek niesakramentalny. Czasem osoby żyjące w związku niesakramentalnym pozostają sobie wierne do końca życia i nawet po ślubie ta wierność trwa, ale to niezwykle rzadkie zjawiska. Ale proszę nie dostrzegać w tym prób obrony "wolnej miłości", której jestem przeciwny.

Jednak co jest różnicą ? Związek niesakramentalny nie jest związany przysięgą złożoną przed Bogiem i istnieje ryzyko,że będzie nietrwały. Albowiem małżonkowie nie żyją jedynie dla siebie, lecz mają wspólnie podążać ku Bogu. Kościół ma im w tym pomóc, bo sami nie udźwignęliby ciężaru odpowiedzialności.

Związek niesakramentalny jest formą ucieczki przed ciężarem odpowiedzialności, łatwo może doprowadzić do zredukowania pojęcia seksu do chwilowej przyjemności lub zabawy. Związek niesakramentalny to tak jak przechłodzona woda. Wystarczy wrzucić kamień do takiej wody, a ta szybko zamarznie, bo stan przechłodzony jest nietrwałym stanem. Wystarczy, że dojdzie do kłótni między dwojgiem, a więzi zostaną wnet zerwane i człowiek wyjdzie z tego cały duchowo poraniony. Po co więc ryzykować niepotrzebne cierpienia.

Tak więc seks owszem, ale tylko w związku sakramentalnym między małżonkami.
05-05-2008 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Helmutt Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,815

aga napisał(a):To fakt, że w małżeństwie niewiele "można", ale ja jednak ufam Kościołowi. Bo księża to Kościół. I nie chodzi o to, co robią w łóżku mąż i żona, ale jak robią. Uśmiech

Co to znaczy "jak robią"? Czy nawet taka czynność jak uprawianie seksu musi być obwarowana zakazami i nakazami w dodatku przez ludzi, którzy o seksie (w teorii) pojęcia nie mają i mieć nie mogą? To tak jak ja bym się wypowiadał autorytatywnie na tematy np.mody.

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
05-05-2008 14:34
Sivis Amariama Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 641

Helmutt napisał(a):w dodatku przez ludzi, którzy o seksie (w teorii) pojęcia nie mają i mieć nie mogą?
Człowiek nie rodzi się ani księdzem ani chrześcjaninem 8)

Poza tym zdziwiłbyś się, jak wielkie pojęcie o seksie w teorii właśnie (podejrzewam, że chodziło Ci jednak o praktykę) mogą mieć celibatariusze Język

S?awi? Ci?, ?e? mnie tak cudownie stworzy?;
godne podziwu s? Twoje dzie?a (Ps 139:14)

http://sivis.ddl2.pl

http://sivis.salon24.pl/
05-05-2008 14:38
Helmutt Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,815

Polonium napisał(a):Bo zakazy muszą istnieć. A jest napisane : "Czyż nie wiecie, że wasze ciało jest świątynią Ducha Świętego" , "chwalcie więc Boga w waszym ciele". Tak więc nasze ciało nie może zostać zbeszczeszczone przez grzech nieczystości. Zatem nie ma miejsca na żadną "wolną miłość" zwaną notabene związkiem niesakramentalnym.
Ale co jest w seksie "nieczystego"? Wyjaśnij.

Cytat:Właśnie "wolna miłość" jest wbrew swej nazwie największym zniewoleniem. Zatem seks to nie jest przyjemność i zabawa, lecz seks między małżonkami jest po to potrzebny, by umożliwić poczęcie nowego życia i stanie się odpowiedzialnym za tego nowonarodzonego.
Nie jesteś żonaty to nie wiesz. Ale powiem z doświadczenia (może nie powinienem, ale niech tam) Ci, że seks miedzy małżonkami to głównie moc uciechy i zabawy, gdybym do każdych "igraszek" podchodził z myślą, że "oto zaczyna się nowe zycie itp" - topo prostu.... bym nie stanął na wysokości zadania, że tak powiem Oczko

Cytat:Jednak co jest różnicą ? Związek niesakramentalny nie jest związany przysięgą złożoną przed Bogiem i istnieje ryzyko,że będzie nietrwały.
Cóż, dyskutowałbym.... Owa "trwałość" związku sakramentalnego polega głównie na tym, że ciężko jest ten związek zakończyć. A jeśli "małżonkowie" sami sobie przysięgną - jest to jak najbardziej "przed Bogiem". Czyż nie?

Cytat:Albowiem małżonkowie nie żyją jedynie dla siebie, lecz mają wspólnie podążać ku Bogu. Kościół ma im w tym pomóc, bo sami nie udźwignęliby ciężaru odpowiedzialności.
Właśnie. Jak ludzie bezżenni, nie posiadajacy rodzin mogą radzić w sprawach rodziny?

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
05-05-2008 14:39
Polonium Offline
Stały bywalec

Helmutt napisał:
Cytat:Właśnie. Jak ludzie bezżenni, nie posiadajacy rodzin mogą radzić w sprawach rodziny?

To w takim razie zapytaj się jakiegoś pastora, skoro masz takie wątpliwości. Pastorzy mają żony, może wiedzą.
05-05-2008 15:17
PS Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 912

chociaż temat mówi o seksie chrześcijańskim, to mówimy tu jednak o katolickim seksie (zwłaszcza, że protestanci mają większą "swobodę")
05-05-2008 15:24
Sivis Amariama Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 641

W Kościele katolickim wielu księżom pozwala się na rodzinę.
Są tż katolickie obrządki, w których celibat nie obowiązuje.

S?awi? Ci?, ?e? mnie tak cudownie stworzy?;
godne podziwu s? Twoje dzie?a (Ps 139:14)

http://sivis.ddl2.pl

http://sivis.salon24.pl/
05-05-2008 15:33
Polonium Offline
Stały bywalec

Proszę o podanie przykładów na powyższe.
05-05-2008 15:56
Anonymous
Unregistered

Ale macie fanaberie.

Helmutt napisał(a):Jak ludzie bezżenni, nie posiadający rodzin mogą radzić w sprawach rodziny?

A jak metody NPR może reklamować głowa osobowej rodziny??? To dopiero paranoja Szczęśliwy

A tak w ogóle, to normy mogą się zmieniać, głowy kościoła także, ale prawo naturalne pozostaje niezmienne od wieków :-k

Helmutt Twoje zabawy pierzynkowe, będą dopóty właściwe, dopóki, twa małżonka będzie usatysfakcjonowana Duży uśmiech
05-05-2008 17:32
aga Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,902

Sivis Amariama napisał(a):W Kościele katolickim wielu księżom pozwala się na rodzinę.

Możesz szerzej? W jakim sensie?
05-05-2008 17:35
Rachel Offline
Administrator

Liczba postów: 6,162

Sivis Amariama napisał(a):W Kościele katolickim wielu księżom pozwala się na rodzinę.
Chyba pastorom, którzy przejdą do KK.

Boże , Stwórco rodzaju ludzkiego, który wybrałeś sobie spośród ludzi kapłanów, naczynia Twojego miłosierdzia i pośredników Twojej zbawczej łaski, prosimy Ciebie, dla nich w imię całego Ludu Bożego, o świętość i wytrwałość w powołaniu. Chroń ich przed pokusami wroga dusz, podtrzymuj ich w chwilach przepracowania , walk, pocieszaj w smutkach i krzyżach, nieodłączonych od misji zbawienia dusz.

[b]Przyjmij nasze modlitwy i ofiary za kapłanów i złącz je z Ofiarą Twego Syna, a Naszego Pana Jezusa Chrystusa. Amen.[/b]
05-05-2008 17:40
Anonymous
Unregistered

Dziewczęta, ale Was wypowiedź Sivisa zaintrygowała Duży uśmiech

Każda chciałaby mieć prywatnego księdza :hahaha:

A ja myślałem, że niegrzeczni chłopcy są w modzie :-k
05-05-2008 17:52
Rachel Offline
Administrator

BeLzEbUb napisał(a):Każda chciałaby mieć prywatnego księdza
Uważaj co piszesz.... :evil: jedynie że chodzi o kapłanów, którzy wywodzą się z moich rodzinnych kręgów :diabelek:

BeLzEbUb napisał(a):Dziewczęta, ale Was wypowiedź Sivisa zaintrygowała
mnie nie zaintrygowała, tylko raczej próbuje przedstawić opcję która wydaje się najbardziej sensowna. xD

Boże , Stwórco rodzaju ludzkiego, który wybrałeś sobie spośród ludzi kapłanów, naczynia Twojego miłosierdzia i pośredników Twojej zbawczej łaski, prosimy Ciebie, dla nich w imię całego Ludu Bożego, o świętość i wytrwałość w powołaniu. Chroń ich przed pokusami wroga dusz, podtrzymuj ich w chwilach przepracowania , walk, pocieszaj w smutkach i krzyżach, nieodłączonych od misji zbawienia dusz.

[b]Przyjmij nasze modlitwy i ofiary za kapłanów i złącz je z Ofiarą Twego Syna, a Naszego Pana Jezusa Chrystusa. Amen.[/b]
05-05-2008 18:22
Anonymous
Unregistered

Rachel napisał(a):Uważaj co piszesz.... :evil: jedynie że chodzi o kapłanów, którzy wywodzą się z moich rodzinnych kręgów :diabelek:

Ale czy ja coś mówię :diabelek: ???
Ależ w Tobie drzemie pasja Rachelo, ale rzecz jasna nie interesuję Cię rześki wikary, tylko zgrzybiały 80-letni wujek :hahaha:
Tak rozumiem i pochwalam, troskę :hahaha:
05-05-2008 18:27
Rachel Offline
Administrator

BeLzEbUb napisał(a):Ależ w Tobie drzemie pasja Rachelo, ale rzecz jasna nie interesuję Cię rześki wikary, tylko zgrzybiały 80-letni wujek
ha ha ha, aż padłam ze śmiechu
Nie tylko o wujków, ale tez o brata. :-
A twa ironia to nie zna granic ... Język ;P
no i koniec OT , bo się tematyka wątku zmienia....
jak chcesz pogadać o mej rodzinie to zapraszam ale na WP :twisted: :mrgreen:

05-05-2008 18:46
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów