Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seks po chrześcijańsku
Autor Wiadomość
Helmutt Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,815
Reputacja: 0

aga napisał(a):
Helmutt napisał(a):
aga napisał(a):Dużo czytam i staram się używać rozumu Oczko
Mój promotor mawiał "Nie nauczysz się fizyki wkuwając regułki. Musisz robić zadania" Duży uśmiech

Ale - jak ktoś tutaj powiedział - nie trzeba chorować na serce, by być dobrym kardiologiem.
Poza tym wierzymy w dar mądrości Ducha Swiętego, który daje łaskę poznania dobra i zła i rozumienia tego, co wydaje się ukryte Uśmiech
Ale seks to nie choroba Uśmiech - a że tak powiem - wprost przeciwnie.

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
21-05-2009 12:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika
aga Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,902

Helmutt napisał(a):Ale seks to nie choroba Uśmiech

Nie choroba, ale porównanie jest jak najbardziej trafne. Poza tym jak już powiedziałam - w Kościele Duch Boży działa i On przemawia przez duchownych, którzy na seksie przecież nie powinni się znać, a jednak mają najlepsze wyczucie dobra i zła. Mądrość Boża jest inna niż ludzka i stoi powyżej tej ludzkiej.
21-05-2009 12:26
Helmutt Offline
Stały bywalec

aga napisał(a):
Helmutt napisał(a):Ale seks to nie choroba Uśmiech

Nie choroba, ale porównanie jest jak najbardziej trafne. Poza tym jak już powiedziałam - w Kościele Duch Boży działa i On przemawia przez duchownych, którzy na seksie przecież nie powinni się znać, a jednak mają najlepsze wyczucie dobra i zła. Mądrość Boża jest inna niż ludzka i stoi powyżej tej ludzkiej.
Nie można się na czymś dobrze znac nigdy tego nie wykonując. No chyba, że osławiony celibat kleru jest mitem, w co nie chce mi się wierzyć Oczko

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
21-05-2009 12:30
aga Offline
Stały bywalec

Helmutt napisał(a):Nie można się na czymś dobrze znac nigdy tego nie wykonując. No chyba, że osławiony celibat kleru jest mitem, w co nie chce mi się wierzyć Oczko

Po ludzku nie można, po bożemu - tak Uśmiech Od kilku chwil próbuję Ci to wytłumaczyć. I nie chodzi tutaj o żadną ideologię ani autorytatywne narzucanie poglądów kleru, lecz łaskę patrzenia oczyma wiary i zaufania temu, co mówi Kościół, a zatem sam Bóg, który najlepiej wie, co jest dobre, a co złe dla człowieka.
21-05-2009 12:37
to Ja :) Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 515

kredka198 napisał(a):to Ja Uśmiech , to niech nie podejmują się współżycia Uśmiech ...tylko nie gańcie mnie ,że łatwo mi mówić..a w życiu to inaczej... .ja to wiem.. wiem ..wiem wiem. ale trzeba sobie z tym radzić jak się chce być w porządku wobec Boga i wobec siebie nawzajem
](*,) wytłumacz mi w taki razie jak to mają zrobić skoro są młodym małżeństwem :?: no przecie się na da ](*,)
21-05-2009 12:39
Helmutt Offline
Stały bywalec

Rozumiem, ale.... nie rozumiem. Znaczy, że taki ksiądz zna się na seksie lepiej ode mnie mimo, że go nigdy nie uprawiał? Dla mnie to czysty paradoks.

21-05-2009 12:40
Dużo pisze

Helmutt napisał(a):Rozumiem, ale.... nie rozumiem. Znaczy, że taki ksiądz zna się na seksie lepiej ode mnie mimo, że go nigdy nie uprawiał? Dla mnie to czysty paradoks.
hehe. to w sumie brzmi jak by mi ktoś mówił, że młody lekarz bez doświadczenia lepiej wie jak leczyć i co mi jest od lekarza z wieloletnim doświadczeniem 8)
21-05-2009 12:43
spioh Offline
Moderator

Liczba postów: 2,219

nie wiem czy taj odpowiedź już padła - przejrzałam tylko niektóre wypowiedzi. także jeśli to będzie powtórzenie to sorki.
Cytat:pytam dlaczego wytrysk MUSi nastapić wewnątrz
najprościej mówiąc: bo akt małżeński nie ma być aktem wzajemnej masturbacji tylko stosunkiem płciowym, nawet jeśli jest uprawiany celowo w okresie niepłodnym (dla przyjemności, umacniania/wyrażania więzi, a nie dla zrodzenia potomstwa).
21-05-2009 12:44
Dużo pisze

spioh napisał(a):nie wiem czy taj odpowiedź już padła - przejrzałam tylko niektóre wypowiedzi. także jeśli to będzie powtórzenie to sorki.
najprościej mówiąc: bo akt małżeński nie ma być aktem wzajemnej masturbacji tylko stosunkiem płciowym, nawet jeśli jest uprawiany celowo w okresie niepłodnym (dla przyjemności, umacniania/wyrażania więzi, a nie dla zrodzenia potomstwa).
przepraszam za szczerość ale dla mnie to brednie.......jedno nie trzyma się drugiego....jedno wyklucza drugie.... :?
21-05-2009 12:47
Helmutt Offline
Stały bywalec

spioh napisał(a):
Gdzie tu masz masturbację? Czyli rozumiem, że - jesli jedno z małżonków pieści drugie ręką - jest to już "nieczystość" ?
A jeśli stosunek odbywa się normalnie a tylko wytrysk nastąpi poza - to jest to jeszcze masturbacja czy już stosunek?

Sami widzicie, że głębsze wnikanie w temat powoduje powstawanie coraz większej ilości pytań i wątpliwości.
Z przekonaniem twierdzę, że Kościół wkraczając w tak delikatną sferę jaką jest ludzka seksualność - nie dość, że sam sobie co rusz "strzela w stopy" to jeszcze robi krzywdę ludziom robiąc z nich grzeszników i twierdząc, że są "brudni". W odróżnieniu od dziewic i nawiedzonych mizoginistów - ci zawsze będą mili Kościołowi... :|

21-05-2009 12:53
aga Offline
Stały bywalec

to Ja :) napisał(a):
kredka198 napisał(a):to Ja Uśmiech , to niech nie podejmują się współżycia Uśmiech ...tylko nie gańcie mnie ,że łatwo mi mówić..a w życiu to inaczej... .ja to wiem.. wiem ..wiem wiem. ale trzeba sobie z tym radzić jak się chce być w porządku wobec Boga i wobec siebie nawzajem
](*,) wytłumacz mi w taki razie jak to mają zrobić skoro są młodym małżeństwem :?: no przecie się na da ](*,)

Jak się nie da :?: To jak są młodym małżeństwem to z tego tytułu przysługują specjalne przywileje? Jak już słusznie ktoś stwierdził - ma być przyzwolenie na wzajemną masturbację (skoro ma się odbywać gdzieś "poza") :evil:
21-05-2009 12:54
spioh Offline
Moderator

Liczba postów: 2,219

nic nie szkodzi, to Ja : ), Uśmiech
21-05-2009 12:56
Helmutt Offline
Stały bywalec

aga napisał(a):Jak się nie da :?: To jak są młodym małżeństwem to z tego tytułu przysługują specjalne przywileje?
No a jak! Za komuny młode małżeństwa mogły nabyć pralki, lodówki, kuchenki mikrofa.... a nie, takie zwykłe i inne niedostepne dla zwykłych śmiertelników artykuły... :diabelek: :diabelek:

21-05-2009 12:57
aga Offline
Stały bywalec

Helmutt napisał(a):A jeśli stosunek odbywa się normalnie a tylko wytrysk nastąpi poza - to jest to jeszcze masturbacja czy już stosunek?

Jest to wzajemna masturbacja :evil:

Helmutt napisał(a):Z przekonaniem twierdzę, że Kościół wkraczając w tak delikatną sferę jaką jest ludzka seksualność - nie dość, że sam sobie co rusz "strzela w stopy" to jeszcze robi krzywdę ludziom robiąc z nich grzeszników i twierdząc, że są "brudni".

Ludzie sami sobie wyrządzają krzywdę, ale szatan działa w taki sposób, że skutki grzechu wychodzą dopiero po jakimś czasie. Każdy się przekona.
21-05-2009 12:57
Helmutt Offline
Stały bywalec

aga napisał(a):
Helmutt napisał(a):A jeśli stosunek odbywa się normalnie a tylko wytrysk nastąpi poza - to jest to jeszcze masturbacja czy już stosunek?

Jest to wzajemna masturbacja :evil:
E gadasz. Gdzie tak jest napisane? Wyjątkowo możesz podac linka Oczko

Cytat:
Helmutt napisał(a):Z przekonaniem twierdzę, że Kościół wkraczając w tak delikatną sferę jaką jest ludzka seksualność - nie dość, że sam sobie co rusz "strzela w stopy" to jeszcze robi krzywdę ludziom robiąc z nich grzeszników i twierdząc, że są "brudni".
Ludzie sami sobie wyrządzają krzywdę, ale szatan działa w taki sposób, że skutki grzechu wychodzą dopiero po jakimś czasie. Każdy się przekona.
Tak, masz rację - LUDZIE wyrządzają krzywdę - ale innym. Wyobraź sobie młode małżeństwo, kochające się, nie widzące świata poza sobą i lubiące seks jak kazdy. I nagle jakiś "mądrala" im mówi, że cięzko grzeszą bo robią to nie tak jak trzeba, są "brudni", "uprzedmiatawiają się" i "znieważają". No ja bym się co najmniej zdrowo wnerwił.

Nie wiem, czy gdyby nie było celibatu to też by tak wiernym "pod kołdrę" włażono...? Czy to już jest taka ludzka natura podglądaczy i "psów ogrodnika", którą każdy z nas w sumie posiada? Nie wiem.

A bodaj to wciórności, stoję o własną głowę, że gdyby seks nie był tak przyjemnym przeżyciem, to KK wcale by sobie nim głowy nie zawracał. Czyżby przyjemność dla samej przyjemności, rozkosz, doznania - były rzeczami niegodnymi katolika?

21-05-2009 13:02
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów