Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seks po chrześcijańsku
Autor Wiadomość
spioh Offline
Moderator

Liczba postów: 2,219
Reputacja: 0

def. masturbacji wg KKK 2352:
    Przez masturbację należy rozumieć dobrowolne pobudzanie narządów płciowych w celu pozyskania przyjemności cielesnej, poza prawidłowym współżyciem małżeńskim
21-05-2009 13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Helmutt Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,815

spioh napisał(a):def. masturbacji wg KKK 2352:
    Przez masturbację należy rozumieć dobrowolne pobudzanie narządów płciowych w celu pozyskania przyjemności cielesnej, poza prawidłowym współżyciem małżeńskim
No ale jeśli podczas normalnego stosunku małżonkowie pobudzają się rękami - a jak wiadomo technik dojścia do stukrotnej rozkoszy jest bez liku - to chyba jest w porządku, nie?

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
21-05-2009 13:07
aga Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,902

Helmutt napisał(a):
spioh napisał(a):def. masturbacji wg KKK 2352:
No ale jeśli podczas normalnego stosunku małżonkowie pobudzają się rękami - a jak wiadomo technik dojścia do stukrotnej rozkoszy jest bez liku - to chyba jest w porządku, nie?

Nie, jak widać definicja nie mówi, czy chodzi o samo-pobudzanie się czy pobudzanie cudzych narządów. W gruncie rzeczy na jedno wychodzi, bo jedno i drugie następuje poza normalnym współżyciem seksualnym i służy wyłącznie wywołaniu przyjemności cielesnej. Zatem czy Ty kogoś pobudzasz czy pobudzasz siebie, jest w tym sensie tym samym grzechem, a więc jedno i drugie można nazwać masturbacją, bo nie jest normalnym współżyciem.
21-05-2009 13:15
Helmutt Offline
Stały bywalec

aga napisał(a):W gruncie rzeczy na jedno wychodzi, bo jedno i drugie następuje poza normalnym współżyciem seksualnym i służy wyłącznie wywołaniu przyjemności cielesnej. Zatem czy Ty kogoś pobudzasz czy pobudzasz siebie, jest w tym sensie tym samym grzechem, a więc jedno i drugie można nazwać masturbacją, bo nie jest normalnym współżyciem.
Co jest złego w przyjemności cielesnej?
Normalne współżycie to takie, gdzie kobieta leży na plecach, a mąż na niej "robi swoje"?

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
21-05-2009 13:18
aga Offline
Stały bywalec

Helmutt napisał(a):Normalne współżycie to takie, gdzie kobieta leży na plecach, a mąż na niej "robi swoje"?

Normalne współżycie to takie, które odbywa się w ciele kobiety, a nie poza nim (przy czym w narządach płciowych a nie gdzie indziej Język ) Koniec. Kropka. Po czorta powtarzać w kółko te same oczywistości?
21-05-2009 13:21
Helmutt Offline
Stały bywalec

aga napisał(a):
Helmutt napisał(a):Normalne współżycie to takie, gdzie kobieta leży na plecach, a mąż na niej "robi swoje"?

Normalne współżycie to takie, które odbywa się w ciele kobiety, a nie poza nim (przy czym w narządach płciowych a nie gdzie indziej Język ) Koniec. Kropka. Po czorta powtarzać w kółko te same oczywistości?
Bo to nie są takie "oczywistości". Ale masz rację - możeby zamknąć ten temat bo do niczego nie prowadzi.

21-05-2009 13:26
aga Offline
Stały bywalec

Zgadza się. I tak możemy rozmawiać bez końca w kółko o tym samym i nikt nikogo nie przekona.
Pojawia się jednak pytanie - Helmutt, czy Ty szukasz prawdy, tak uczciwie? Czy szukasz argumentów do obalenia prawdy?
21-05-2009 13:30
Helmutt Offline
Stały bywalec

aga napisał(a):Zgadza się. I tak możemy rozmawiać bez końca w kółko o tym samym i nikt nikogo nie przekona.
Pojawia się jednak pytanie - Helmutt, czy Ty szukasz prawdy, tak uczciwie? Czy szukasz argumentów do obalenia prawdy?
Ucziciwie? Nie, nie chcę się nabijać ani nic z tych rzeczy.
Po prostu od długiego bardzo czasu "dręczy mnie" podejście Kościoła do spraw seksualnych. Takie jakieś drakońskie, strasznie surowe, bez radości i życia, nacechowane widmem grzechu i potępienia.
Myślałem, że kilka rzeczy mi się rozjaśni - jednak nabrałem jeszcze większego przekonania, że KK "strzela sobie w stopę".

Poza tym - jak widać i słychać - Kościół swoje a wierni swoje - i w tym jedynym przypadku nie będę pisał o zakłamaniu katolików, bo mają więcej rozsądku niż ich "pasterze"... Tyle.

Do zamknięcia.

21-05-2009 13:35
to Ja :) Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 515

aga napisał(a):
to Ja :) napisał(a):
kredka198 napisał(a):to Ja Uśmiech , to niech nie podejmują się współżycia Uśmiech ...tylko nie gańcie mnie ,że łatwo mi mówić..a w życiu to inaczej... .ja to wiem.. wiem ..wiem wiem. ale trzeba sobie z tym radzić jak się chce być w porządku wobec Boga i wobec siebie nawzajem
](*,) wytłumacz mi w taki razie jak to mają zrobić skoro są młodym małżeństwem :?: no przecie się na da ](*,)

Jak się nie da :?: To jak są młodym małżeństwem to z tego tytułu przysługują specjalne przywileje? Jak już słusznie ktoś stwierdził - ma być przyzwolenie na wzajemną masturbację (skoro ma się odbywać gdzieś "poza") :evil:
no po się kurcze nie da :evil: wczoraj weszłam na portal katolicki, gdzie jakaś osoba pytała się, kiedy mają się zaręczyć tzn. ona i jej ukochana osoba bo są 2 lata ale ślub chcę tak za 5, odpowiedzi były typu - weź ślub już w najbliższym czasie bo się narażasz na pokusy ect. więc się pytam gdzie tu sens skoro trzeba wyjść szybko za mąż/ożenić się by się nie narazić na grzech poprzez pójcie do łóżka ale jednocześnie jak się nie ma środków to nie można zapobiegać ciąży ](*,) to w takim razie wychodzi, że lepiej nie być małżeństwem, uprawiać sex po jakoś łatwiej się z tego wyspowiadać :diabelek: no i nikt nie zagląda pod kołdrę :twisted: I skoro Kościół tak bardzo chce by małżonkowie mieli dzieci to niech pomagają w tym a nie tylko mówią a nic nie pomogą, nie kupią np. pieluszek dla dziecka :evil: :twisted:
21-05-2009 13:41
spioh Offline
Moderator

Liczba postów: 2,219

to Ja Uśmiech, może to była odpowiedź kogoś kto ma jakieś problemy w tej sferze lub z jej akceptacją.
21-05-2009 13:56
to Ja :) Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 515

spioh napisał(a):to Ja Uśmiech, może to była odpowiedź kogoś kto ma jakieś problemy w tej sferze lub z jej akceptacją.
z jaką zaś akceptacją #-o chodziło o to co napisałam, po co dorabiać ideologie tam gdzie sens jest jasny? by uniknąć odpowiedzi? ](*,) a ja chce wiedzieć!! i rozumieć!! bo jak na razie to dla mnie jedno wyklucza drugie :evil:
21-05-2009 14:04
aga Offline
Stały bywalec

to Ja :) napisał(a):wczoraj weszłam na portal katolicki, gdzie jakaś osoba pytała się, kiedy mają się zaręczyć tzn. ona i jej ukochana osoba bo są 2 lata ale ślub chcę tak za 5, odpowiedzi były typu - weź ślub już w najbliższym czasie bo się narażasz na pokusy ect. więc się pytam gdzie tu sens skoro trzeba wyjść szybko za mąż/ożenić się by się nie narazić na grzech poprzez pójcie do łóżka ale jednocześnie jak się nie ma środków to nie można zapobiegać ciąży ](*,) to w takim razie wychodzi, że lepiej nie być małżeństwem, uprawiać sex po jakoś łatwiej się z tego wyspowiadać :diabelek: no i nikt nie zagląda pod kołdrę :twisted: I skoro Kościół tak bardzo chce by małżonkowie mieli dzieci to niech pomagają w tym a nie tylko mówią a nic nie pomogą, nie kupią np. pieluszek dla dziecka :evil: :twisted:

Kompletnie bez sensu i zupełny brak zrozumienia tematu. Od dłuższego czasu wałkujemy w kółko to samo, wszystko dokładnie wyjaśnione, a dalej nie wiedzą o co chodzi...albo nie chcą wiedzieć :roll:
21-05-2009 14:53
piecia Offline
Użytkownik

Liczba postów: 70

czyli lepiej wziac szybiej slub bo przynajmniej jako taki seks mozna uprawiac, nie wazne ze nie ma sie srodkow do zycia, mieszka z rodzicami i wtedy mozna plodzic juz dzieci a domy dziecka przepelnione
a tak swoja droga ile uciech cielesnych was omija drodzy katolicy Duży uśmiech

Homoseksualizm to choroba. Nie cia?a, ale ducha. Jest grzechem. By wyzdrowie?, wystarczy si? wyspowiada? i przyj?? sakramenty
21-05-2009 16:28
Rachel Offline
Administrator

Liczba postów: 6,162

piecia napisał(a):czyli lepiej wziac szybiej slub bo przynajmniej jako taki seks mozna uprawiac, nie wazne ze nie ma sie srodkow do zycia, mieszka z rodzicami i wtedy mozna plodzic juz dzieci a domy dziecka przepelnione
a tak swoja droga ile uciech cielesnych was omija drodzy katolicy
#-o Aż głowa boli, widząc brak zrozumienia. Przekręcacie nasze zdania, nie czytając tekstów, do których podawane są linki.
I oczywiście tradycyjny komentarz też został użyty.

Boże , Stwórco rodzaju ludzkiego, który wybrałeś sobie spośród ludzi kapłanów, naczynia Twojego miłosierdzia i pośredników Twojej zbawczej łaski, prosimy Ciebie, dla nich w imię całego Ludu Bożego, o świętość i wytrwałość w powołaniu. Chroń ich przed pokusami wroga dusz, podtrzymuj ich w chwilach przepracowania , walk, pocieszaj w smutkach i krzyżach, nieodłączonych od misji zbawienia dusz.

[b]Przyjmij nasze modlitwy i ofiary za kapłanów i złącz je z Ofiarą Twego Syna, a Naszego Pana Jezusa Chrystusa. Amen.[/b]
21-05-2009 16:37
piecia Offline
Użytkownik

Liczba postów: 70

Rachel napisał(a):
piecia napisał(a):czyli lepiej wziac szybiej slub bo przynajmniej jako taki seks mozna uprawiac, nie wazne ze nie ma sie srodkow do zycia, mieszka z rodzicami i wtedy mozna plodzic juz dzieci a domy dziecka przepelnione
a tak swoja droga ile uciech cielesnych was omija drodzy katolicy
#-o Aż głowa boli, widząc brak zrozumienia. Przekręcacie nasze zdania, nie czytając tekstów, do których podawane są linki.
I oczywiście tradycyjny komentarz też został użyty.
jak przekrecamy
przed slubem zakaz seksu
po slubie tylko "pozycja klasyczna"
a uciechy cielesne inne niz "pozycja klasyczna" sa wam obce

majac gromadke dzieci na utrzymaniu czlowiek nie mysli o seksie i problem z glowy Duży uśmiech
bog wiedzial co robi

Homoseksualizm to choroba. Nie cia?a, ale ducha. Jest grzechem. By wyzdrowie?, wystarczy si? wyspowiada? i przyj?? sakramenty
21-05-2009 16:40
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów