Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seks po chrześcijańsku
Autor Wiadomość
Rachel Offline
Administrator

Liczba postów: 6,162
Reputacja: 0

piecia napisał(a):przed slubem zakaz seksu
I gdzie w tym przesada?
A co, chciałbyś żonę która moze być chora i podzieli się z tobą chorobą?

piecia napisał(a):po slubie tylko "pozycja klasyczna"
a uciechy cielesne inne niz "pozycja klasyczna" sa wam obce
:lol2:
piecia napisał(a):majac gromadke dzieci na utrzymaniu czlowiek nie mysli o seksie i problem z glowy
Gromadka dzieci , to obecnie 2 albo 3 dzieci. Żadko zdarza się więcej.

Poczytaj sobie teksty o.Knotza, to zmienisz zdanie i przestaniesz przesadzać "kwiatki".

Boże , Stwórco rodzaju ludzkiego, który wybrałeś sobie spośród ludzi kapłanów, naczynia Twojego miłosierdzia i pośredników Twojej zbawczej łaski, prosimy Ciebie, dla nich w imię całego Ludu Bożego, o świętość i wytrwałość w powołaniu. Chroń ich przed pokusami wroga dusz, podtrzymuj ich w chwilach przepracowania , walk, pocieszaj w smutkach i krzyżach, nieodłączonych od misji zbawienia dusz.

[b]Przyjmij nasze modlitwy i ofiary za kapłanów i złącz je z Ofiarą Twego Syna, a Naszego Pana Jezusa Chrystusa. Amen.[/b]
21-05-2009 16:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika
piecia Offline
Użytkownik

Liczba postów: 70

Rachel napisał(a):
piecia napisał(a):przed slubem zakaz seksu
I gdzie w tym przesada?
A co, chciałbyś żonę która moze być chora i podzieli się z tobą chorobą?
chcialbym zone z ktora sie nie dopasuje pod wgledem seksualnym

Rachel napisał(a):
piecia napisał(a):po slubie tylko "pozycja klasyczna"
a uciechy cielesne inne niz "pozycja klasyczna" sa wam obce
:lol2:
nie zrozumialas, piszac pozycja klasyczna mialem na mysli wszystko inne co wedlug was jest zabronione Duży uśmiech

Rachel napisał(a):
piecia napisał(a):majac gromadke dzieci na utrzymaniu czlowiek nie mysli o seksie i problem z glowy
Gromadka dzieci , to obecnie 2 albo 3 dzieci. adko zdarza się więcej.
nawet nie chce sobie wyobrazac ich zycia seksualnego
to stad tyle sfrustrowanych kobiet i mezczyzn

Homoseksualizm to choroba. Nie cia?a, ale ducha. Jest grzechem. By wyzdrowie?, wystarczy si? wyspowiada? i przyj?? sakramenty
21-05-2009 16:53
Rachel Offline
Administrator

PIESZCZOTY POZA STOSUNKIEM SEKSUALNYM

SZUKANIE PRZYJEMNOŚCI W AKACIE SEKSUALNYM

PŁODNOŚĆ A AKT MAŁŻEŃSKI

TRZEBA LUBIĆ TEN SPORT!

Boże , Stwórco rodzaju ludzkiego, który wybrałeś sobie spośród ludzi kapłanów, naczynia Twojego miłosierdzia i pośredników Twojej zbawczej łaski, prosimy Ciebie, dla nich w imię całego Ludu Bożego, o świętość i wytrwałość w powołaniu. Chroń ich przed pokusami wroga dusz, podtrzymuj ich w chwilach przepracowania , walk, pocieszaj w smutkach i krzyżach, nieodłączonych od misji zbawienia dusz.

[b]Przyjmij nasze modlitwy i ofiary za kapłanów i złącz je z Ofiarą Twego Syna, a Naszego Pana Jezusa Chrystusa. Amen.[/b]
21-05-2009 16:54
spioh Offline
Moderator

Liczba postów: 2,219

piecia napisał(a):chcialbym zone
czemu masz znaczek koło nicka, że jesteś płcią żeńską? fizycznie jesteś dziewczyną, a psychicznie facetem?

Cytat:piszac pozycja klasyczna mialem na mysli wszystko inne co wedlug was jest zabronione Duży uśmiech
czy to przykład ateistycznego "biegania", które tak zachwala Nałęczowianin?
21-05-2009 20:04
nieania Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1,786

Stanowisko Pawła VI, Jana Pawła II i Benedykta XVI to jest JEDYNE STANOWISKO KOŚCIOŁA W TEJ SPRAWIE!

Co więcej jest to stanowisko uargumentowane w dokumentach, do których linki podałam. Jeżeli dla kogoś to nie jest żadna argumentacja, to przykro mi bardzo, ale KOŚCIÓŁ INNĄ NIE DYSPONUJE!!

Patrząc na wypowiedzi w tej dyskusji tracę ochotę tu wracać.... Mogłabym próbować coś wyjaśnić, ale jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia o tym co krytykuje (Nie zna tych tekstów, które zaproponowałam do przeczytania) to nie mamy o czym dyskutować...

[ Dodano: Czw 21 Maj, 2009 20:35 ]
A i jeszcze jedna uwaga do tych, którzy bronią stanowiska Kościoła - ZAPOZNAJCIE SIĘ Z NIM.
21-05-2009 20:29
to Ja :) Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 515

Już mam odpowiedź na swoje pytanie - "Młodym małżeństwom zaleca się........wstrzymanie się do dni niepłodnych kobiety" niby dobrze ale dla mnie jest to sprzeczne z tym, że ludzie mają być otwarci na dzieci ](*,) to jak to jest?? bo ja już nic nie rozumiem #-o
21-05-2009 22:27
Annnika Offline
Administrator

Liczba postów: 5,771
Reputacja: 1

To ja - generalnie chodzi o to ze korzysta się z naturalnego rytmu ciała. Zero modyfikowania Pana Boga.
21-05-2009 23:26
to Ja :) Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 515

Annnika napisał(a):To ja - generalnie chodzi o to ze korzysta się z naturalnego rytmu ciała. Zero modyfikowania Pana Boga.
czyli generalnie jak się będę do tego stosować to będę w porządku przed Bogiem. Dziękuję Annika :*
21-05-2009 23:39
aga Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,902

Rachel napisał(a):#-o Aż głowa boli, widząc brak zrozumienia. Przekręcacie nasze zdania, nie czytając tekstów, do których podawane są linki.

Jasne, że przekręcają.
22-05-2009 01:07
kredka198 Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 435

na szczęście miałam wszystko na lekcjach religii w liceum omówione.. kobieta do tego ma mgr z INR ..wiec wszystkie moje wątpliwości zostały rozstrzygnięte i wiem już co jest ok a co nie Oczko .
Zresztą nie tylko z lekcji religii wiem ze np. sex przed ślubny jest zgubny.. Smutny :oops:

"uśmiechaj się także do Boga z miłością przyjmując Jego wole" - Św. Franciszek z Asyżu

"Just because a pregnancy may be unwanted doesn't mean that the baby is!"

"...I will walk on the water and You will catch my if I fall.."
22-05-2009 09:35
piecia Offline
Użytkownik

Rachel napisał(a):PIESZCZOTY POZA STOSUNKIEM SEKSUALNYM
SZUKANIE PRZYJEMNOŚCI W AKACIE SEKSUALNYM
PŁODNOŚĆ A AKT MAŁŻEŃSKI
TRZEBA LUBIĆ TEN SPORT!
Kod:
Młodzi małżonkowie są najczęściej tak bardzo spragnieni bliskości, zafascynowani swoją cielesnością, że mają duże trudności z czekaniem na czas niepłodny. Gdy pojawiają się małe dzieci, ich wychowanie absorbuje tyle czasu i sił, że czasami zostaje zaniedbana pielęgnacja więzi małżeńskiej, w tym współżycie seksualne. Kolejny etap małżeństwa, gdy dzieci są już bardziej samodzielne, daje szansę ustabilizowania życia, w tym seksualnego, ale w tym okresie wzrasta też lęk przed poczęciem kolejnego dziecka, a wraz z nim trudności z podjęciem współżycia seksualnego. Gdy przez dłuższy czas małżonkowie boją się podjąć normalne współżycie seksualne, szukają różnych rozwiązań tej sytuacji.
ten fragment moglby posluzyc za komentarz
najpierw czekaja na malzenstwo, pozniej na dni nieplodne, pozniej pojawia sie dziecko, pozniej lek przed kolejnym dzieckiem
Kod:
Każdy z tych etapów ma w sobie wiele dobra dającego szansę rozwoju miłości małżeńskiej, ale jest naznaczony także kryzysem, krzyżem, cierpieniem.
a gdzie radosc, czerpanie przyjemnosci z mozliwosci jakimi obdarzyl nas bog?
W calym artykule pojawiaja się caly czas z problemy z normalnym współżyciem
Kod:
Czasami małżeństwa przez kilka lat nie podejmują współżycia seksualnego, np. żona przeżywa nerwicowe lęki, ma bóle w pochwie, mąż cierpi na przedwczesny wytrysk, problemy z impotencją…
Kod:
W okresie laktacji albo klimakterium czas bez współżycia seksualnego (albo z bardzo rzadkim współżyciem) może trwać wiele miesięcy, a nawet i kilka lat
Kod:
Wiele małżeństw kierujących się sumieniem ukształtowanym przez Kościół nie chce w tych okresach stosować prezerwatywy lub innych środków antykoncepcyjnych. Natomiast długa wstrzemięźliwość kłóci się z ich powołaniem do życia małżeńskiego
Cytat:Są pary, które bardzo rzadko współżyją seksualnie z różnych racji – częste wyjazdy męża z domu, przesadne ograniczania współżycia z lęku przed zajściem w ciążę, nieznajomość metod NPR, nieradzenie sobie z emocjami, traktowanie sfery seksualnej jako przestrzeni dominacji nad współmałżonkiem, manifestacja swojej niezależności, okazja do szantażu lub karania współmałżonka
i na koniec rodzynek
Kod:
aby sfera seksualna była przed Bogiem uporządkowana, czysta i święta
doszlam do wniosku ze tak naprawde cale zycie seksualne to ciagla walka albo żeby się kochac albo żeby nie mieć dzieci albo żeby naprawic to co zostalo zepsute przez takie zycie seksualne jakie maja. sfera seksualna w malzenstwie jest rownie wazna co duchowa, jak sie psuje psuje sie tez duchowa, kosciol nie pozwala wam sie cieszyc seksem co ten artykul tylko potwierdza
za kolejne linki dziekuje

Homoseksualizm to choroba. Nie cia?a, ale ducha. Jest grzechem. By wyzdrowie?, wystarczy si? wyspowiada? i przyj?? sakramenty
22-05-2009 10:04
Rachel Offline
Administrator

piecia, To tylko twój wniosek, po wrzuceniu wybranych tekstów aby zrobić parodię.
. Człowiek to nie jest maszyna, ma uczucia, emocje, dni trudniejsze, prostsze i w tym wszystkim małżonkowie muszą się w miarę zgrać, nie zapominając o Bogu.

22-05-2009 10:28
piecia Offline
Użytkownik

Rachel napisał(a):piecia, To tylko twój wniosek, po wrzuceniu wybranych tekstów aby zrobić parodię.
Człowiek to nie jest maszyna, ma uczucia, emocje, dni trudniejsze, prostsze i w tym wszystkim małżonkowie muszą się w miarę zgrać, nie zapominając o Bogu.
to nie sa wybiorczo wstawione fragmenty, tak sie prezentuje caly tekst
juz ktorys raz z kolei piszesz ze nie rozumiem robie parodie, ustosunkowalas sie do tych fragmentow ktore wstawilam?
czy zycie seksualne katolikow to ciagla walka z przyjemnosciami cielesnymi ktora prowadzi do boga?

22-05-2009 10:35
kredka198 Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 435

ludzie ! zapoznajcie się z NPR!

"uśmiechaj się także do Boga z miłością przyjmując Jego wole" - Św. Franciszek z Asyżu

"Just because a pregnancy may be unwanted doesn't mean that the baby is!"

"...I will walk on the water and You will catch my if I fall.."
22-05-2009 11:45
Helmutt Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,815

Annnika napisał(a):To ja - generalnie chodzi o to ze korzysta się z naturalnego rytmu ciała. Zero modyfikowania Pana Boga.
Żartujesz chyba. A leki, protezy, operacje, podtrzymywanie życia - co o tym sądzisz?
A nawet idąc dalej: samochody, czy pociągi - Bóg dał nam nogi, po co "modyfikować" ten dar i szukac wygód? I tak dalej. Nie "modyfikując" Pana Boga mieszkalibyśmy do tej pory w jakskiniach nadzy i bosi. Nie przesadzaj.

Przecież NPR czy "kalendarzyl" to też modyfikowanie Bożych Planów, czyż nie?

piecia napisał(a):czy zycie seksualne katolikow to ciagla walka z przyjemnosciami cielesnymi ktora prowadzi do boga?
Nie tylko seksualnymi. Ogólnie przyjemnościami. Odnosze wrażenie, że czysta przyjemność jest dla katolików czyms co najmniej podejrzanym, dla chrześcijan w ogóle. Nie może istnieć "przyjemnośc dla przyjemności" ot tak, ogólnie jakieś takie dążenie jest do ascezy i wyrzeczeń.

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
22-05-2009 11:59
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów