Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co znaczy, że jestem człowiekiem wierzącym?
Autor Wiadomość
o. Pacyfik Offline
Moderator

Liczba postów: 265
Reputacja: 0

Bóg zapłać....
08-08-2008 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ks.Marek Offline
Moderator

Liczba postów: 8,460

M. Ink. * napisał(a):ogólnie "rozumieć" to "docierać", a "wiedzieć" to "posiadać" - czyli ... "odkrywać" a "pamiętać"

rozumienie to dynamiczny przejaw umysłu - wiedza bardziej statyczny
Piszesz wg siebie, a ja wg siebie. Ala dla zakończenia Off topa: rozumiem i wiem

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
08-08-2008 19:01
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,145

Ks.Marek napisał(a):Piszesz wg siebie, a ja wg siebie. Ala dla zakończenia Off topa: rozumiem i wiem
no właśnie...

a pytanie dotyczyło wiary :/

czyli jednak gnostyk... [Obrazek: s026.gif]

"Bóg ukrył się dlatego, aby móc okazać miłosierdzie tym, którzy nie rozpoznali Jego ukrytej obecności".
08-08-2008 20:18
Ks.Marek Offline
Moderator

M. Ink. * napisał(a):czyli jednak gnostyk...
Oczywiście! W myśl starożytnej zasady Christiane, se ipse cognosco! ukutej przez Leona I Wielkiego.

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
08-08-2008 20:43
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,145

Ks.Marek napisał(a):Christiane, se ipse cognosco! ukutej przez Leona I Wielkiego
eee... coś mi to zalatuje hasełkiem z architrawu świątyni delfijskiej :hm: całe szczęście, że wtedy nie było praw autorskich 8-[

"Bóg ukrył się dlatego, aby móc okazać miłosierdzie tym, którzy nie rozpoznali Jego ukrytej obecności".
08-08-2008 21:44
Ks.Marek Offline
Moderator

M. Ink. * napisał(a):eee... coś mi to zalatuje hasełkiem z architrawu świątyni delfijskiej
Jakieś sapy do wujka Sokratesa? 8)
Gdyby urodził się w czasach Jezusa Chrystusa, to kto wie, czy nie zająłby miejsca Piotra Apostoła, albo Pawła...

08-08-2008 22:30
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów