Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net

Pełna wersja: Eucharystyczny Ruch Młodych
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Eucharystyczny Ruch Młodych ma na celu:
    * Wdrażać dzieci do czynnego udziału we Mszy św. oraz innych form kultu Eucharystii;
    * Ukazać Jezusa Eucharystycznego jako Przyjaciela;
    * Rozbudzić w dziecku pragnienie modlitwy i nauczyć różnych jej form;
    * Rozwijać postawy eucharystyczne: współofiarowania, postawę wobec Słowa Bożego, postawę jedności i miłości oraz wdzięczności;
    * Uczyć dzieci systematycznej pracy nad sobą;
    * Pogłębiać więź dzieci z Kościołem i zaprawiać do apostolstwa.

W mojej diecezji ERM jest pod specjalnym nadzorem biskupa. Ruch ten ma stanowić priorytet pracy duszpasterskiej.
Bardzo się cieszę. U nas też jest mnóstwo ministrantów(szczególnie na godziny południowe) ale ogólnie trzeba być grzecznym chłopcem dziewczynki niech sypią kwiatki podczas procesji.A czasami szkoda. Parafia w tym roku dochowała się 5 kleryków-To jest tyle ile na całej Białorusi było święceń w zeszłym roku podobnie z Bawarią. Rosną kadry z naszej parafii Św. Wojciecha w Warszawie.Parafia raczej w podłej dzielnicy Warszawy a tu....Kiedyś były spotkania studenckie i zajęcia dla starszych .Nawet wspólnie obchodziliśmy Nowy Rok i różne święta.I nie było jakiś skandali, czy pomówień.Dziś czasami myślę ze nasi Księza trochę unikają wiernych-Pewnie chodzi o dobre imię i własny zasób doświadczeń-zmienił się nam proboszcz z uwgi na chorobęWłaściwie to mamy dwóch proboszczów. :aniol:
Miała bym kilka pytań odnośnie ERM, zastanawiam się nad tym żeby mój oddział KSM założył w naszej parafii ERM(w końcu mamy wspólne korzenie-Akcję Katolicką :wink: ), ale dokładnie nie wiem jak wygląda formacja (czy są konkretne konspekty, których trzeba się trzymać, struktury w diecezji, czy dzieci z różnych parafii się spotykają na jakiś imprezach diecezjalnych ruchu itp.)
Czy animator tych dzieci musi jeździć na jakieś sympozja itp., bo ciężko byłoby nam wyznaczyć jedna osobę, byłby to zespół 2-3 osób+katechetka-każdy z nas ma swoje obowiązki i byłoby to trudne do realizacji.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto będzie mi mógł pomóc :wink:
PS Nie podjęłam jeszcze decyzji, tylko zbieram pomysły i informację do przedyskutowania z kierownictwem przy konstruowaniu celów na najbliższy rok działania i formacji :mrgreen:
Taak Oczko Przeczytałam wzdłuż i wszerz, bardziej bym chciała się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce. Bo na stronie są głownie suche fakty, założenia itp., a praktyka jest trudniejsza niestety niż konspektowe założenia i trzeba byc przygotowanym na wiele różnych sytuacji.
Przede wszystkim nie znam specyfiki grup dziecięcych, bo do takowych nigdy nie należałam. Może mamy na forum członków/animatorów ERM lub Białej Armii, bo działa ona bardzo podobnie-tak słyszałam Uśmiech
http://www.erm.pl/kontakt.php a to do nich napisz bądź zadzwoń :mrgreen:
Przekierowanie