Augustus
Cytat:le pan ciemnotę ludziom wciska.
Jeśli nadaje pan swoim wypowiedziom wyższy poziom kultury tytułując mnie słowem „Pan” to proszę nie zniżacie się do retoryki rynsztokowej jak w powyższym zdaniu. Ośmieszasz się tyko tym człowieku i pokazujesz że kulturę tylko udajesz, a naturę masz iście nikczemną.
Augustus
Cytat:Otóż proszę pana, korzysta pan z pomysłu ks. Dąbrowskiego, którego tłumaczenie też było krytykowane przez ks. Stacha. Krytyka przyczyniła się do ulepszenia BT. Proszę sobie wziąć do ręki V wydanie i przeczytać przypis do Mt 16, 18.
No cóż ?! czemu by się troszkę nie podworować skoro pan to do tego prowokuje

) V wydanie poprawione? Czyli cztery pierwsze były błędne? Więc KK przez okres funkcjonowania tych pierwszych czterech wydań posługiwał się błędnymi przekładami biblii? A jaką ma pan pewność w związku z tym że do tej pory wydano już pięć poprawionych wersji że i ta piąta nie będzie poprawiona na VI, VII, VII, itd. Co to za autorytatywna biblii BT która cały czas jest poprawiana więc de facto do tej pory KK w Polsce posługuje się nie autorytatywnym przekładem biblii w przekładzie BT? i co to za biblia której przypisy są dopiero miarodajnym tekstem, a treść tekstu danego przez Boga jest niezrozumiała bez przypisu?
Augustus
Cytat:W ogóle proszę sobie przeczytać cały rozdział 16. i wnikliwie go przeanalizować, a chodzi o to, kto do kogo i w jaki sposób mówił. W przeciwieństwie do PNŚ BT nie przemyca babola z kultury greckiej.
W Grecko Polskim Nowym Testamencie wydanie interlinearne i kodami gramatycznymi które leży na moim biurku w Mat 16: 18 w słowach „ a- ja zaś ci mówię, że ty jesteś Skała…” i tu słowo Skała jest tłumaczeniem greckiego „Pertos” tylko że „Pertos” jest rodzaju męskiego, a przypisane mu w tym przekładzie NT słowo „Skała” jest rodzaju żeńskiego. Zgodnie z gramatką grecko jeśli w tłumaczeniu użyto słowa „Skała” to w grece powinno być „Petra” a stoi wyraźnie „Pertos” więc powinno byś przetłumaczone na „Kifa” i [kefas] to znaczy Piotr. Więc jest to błąd gramatyczny według podstawowej gramatyki greckiej. Dlaczego tak jest?! Odpowiednik greckiego słowa pétra (rodz. żeński), które oznacza litą skałę, opokę (Mt 7:24, 25; 27:51, 60; Łk 6:48; 8:6, 13; Obj 6:15, 16) — w odróżnieniu od pétros (wyraz rodz. męskiego, oddawany jako imię własne Piotr), dosłownie „kamień; odłam skalny”. Wyraźnie stąd wynika, że gdy Jezus rzekł: „Tyś jest Piotr, a na tym masywie skalnym [„opoce”, Bp, Bw] zbuduję mój zbór”, nie posłużył się synonimami (Mt 16:18). Różnica ta jest widoczna także w przekładzie aramejskim (syryjskim), w którym i „Piotr”, i „masyw skalny” oddano przez ki’fa’, lecz imię apostoła poprzedzono męskim zaimkiem osobowym hu, a w drugim wypadku użyto żeńskiego zaimka wskazującego hade’.
Również apostołowie nie uważali, jakoby mianem „masywu skalnego” czy „opoki” Jezus określił Piotra. Świadczy o tym okoliczność, że później sprzeczali się, kto z nich jest największy (Mk 9:33-35; Łk 22:24-26). Taki spór byłby bezpodstawny, gdyby Piotrowi przysługiwał prymat jako „opoce”, na której miał być zbudowany zbór. Pismo Święte wyraźnie wskazuje, że wszyscy apostołowie — nie wyłączając Piotra — byli sobie równi i tworzyli jednakowe „kamienie fundamentowe”, spoczywające na Chrystusie Jezusie jako na „fundamentowym kamieniu narożnym” (Obj 21:2, 9-14; Ef 2:19-22). Sam Piotr też uznawał, że to Chrystus Jezus stanowi masyw skalny (pétra), na którym jest budowany zbór (1Pt 2:4-8). Poza tym apostoł Paweł napisał: „Bo [Izraelici] pili z duchowego masywu skalnego, który za nimi podążał, a ów masyw skalny oznaczał Chrystusa” (1Ko 10:4). Izraelici co najmniej dwa razy i w dwóch różnych miejscach otrzymali za sprawą cudu wodę z masywu skalnego (Wj 17:5-7; Lb 20:1-11). Można zatem powiedzieć, że ów „masyw skalny”, rozumiany jako źródło wody, niejako ‛podążał za nimi’. Symbolizował Chrystusa Jezusa, który oznajmił Żydom: „Jeżeli ktoś odczuwa pragnienie, niech przyjdzie do mnie i pije” (Jn 7:37).
Augustus
Cytat:Wątpliwe, że Jezus mówił o Hadesie. Bardziej prawdopodobne, że mówił o Szeolu.
A czy mógłby pan przetłumaczyć te dwa słowa na język polski tj hebrajskie szeol i greckie hades? gdyby miał pan z tym trudność śpieszę donieść że obydwa słowa oznaczają to samo dosłownie krainę zmarłych „piekło” różnica jest tylko w tym że nie są one tłumaczeniami tylko przedstawiono je w pierwotnej postaci swoich rodzimych języków. Ale ciekaw jestem pana zdania bo może moja wiedza na ten temat jest nie ścisła i dowiem się czegoś nowego?
Augustus
Cytat:Zatem etykietę Tysiąca Błędów, to pan możesz sobie przykleić do PNŚ, bo tam tyle jest kwiatków baboli, że się w głowie nie mieści.
Hola, hola!.....To nie koniec! Radziłby się wstrzymać z taką podsumowującą opinią

)