18-01-2010, 13:01
Scott
znowuż nadinterpretacja. wcześniej ojcowie kościoła formowali pojecie zbliżone do dziś rozumianej Trójcy ale oficjalny kształt i wersję przyjęto na soborze w IV w. a teksty z encyklopedii Katolickiej nie odnoszą się do czasu formowanie dogmatu o Trójcy tylko do faktycznego jej ustanowienia.
Scott
Jest to cytat z New Catholic Encyclopedia z roku 1967 [rok edycji jest bardzo ważny] i nie mylić tej encyklopedii The Catholic Encyclopedia to dwa różne dzieła
Scott
Tak pisze w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 14, s. 295).
Scott
Nie rozumiem o co ci chodzi?
Scott
Mnie nic do tego. W tym momencie dyskutujesz już nie zemną tylko z w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 13, s. 575).
Scott
Scott
poza tym dzieło (New Catholic Encyclopedia, 1967,] jest dziełek katolickim wiec w twojej gestii jest sprawdzić cy tak tam na prawdę piszę. Jeśli ty zacytujesz fragment jakiejś publikacji ŚJ ja to jestem w stanie sprawdzić zrób tak samo.
I mam propozycję zakończmy tę debatę na temat Trójcy mnie na prawdę ten temat nie interesuje i nie po to was odwiedzam by występować przeciwko naukom KK
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 12:04 ]
staram się ale czasami jak na złość zdarzają się wpadki jak ta po wyżej. mógłbyś usunąć ten mój post może nikt nie zauważy
Cytat:Jak więc widać pojęcie Trójcy funkcjonowało wcześniej. Wszak sama Biblia o niej mówi.
znowuż nadinterpretacja. wcześniej ojcowie kościoła formowali pojecie zbliżone do dziś rozumianej Trójcy ale oficjalny kształt i wersję przyjęto na soborze w IV w. a teksty z encyklopedii Katolickiej nie odnoszą się do czasu formowanie dogmatu o Trójcy tylko do faktycznego jej ustanowienia.
Scott
Cytat:To jest tak niepoważne że aż śmieszne. Nieprawda.
Cytat:Coraz więcej uczonych katolickich przychyla się do opinii egzegetów i teologów biblijnych, których zdaniem nie powinno się bezkrytycznie mówić o trynitarianizmie w Nowym Testamencie. Jednocześnie historycy dogmatyki i przedstawiciele teologii systematycznej przyznają, że kto bezkrytycznie wypowiada się na temat doktryny o Trójcy, przenosi się z okresu początków chrześcijaństwa do — powiedzmy — ostatniego ćwierćwiecza IV stulecia” (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 14, s. 295).
Jest to cytat z New Catholic Encyclopedia z roku 1967 [rok edycji jest bardzo ważny] i nie mylić tej encyklopedii The Catholic Encyclopedia to dwa różne dzieła
Scott
Cytat:Jest to nieprawdą.
Tak pisze w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 14, s. 295).
Scott
Cytat:Sobór Nicejski miał miejsce w 325roku.
Nie rozumiem o co ci chodzi?
Scott
Cytat:„Większość tekstów N[owego] T[estamentu] ukazuje ducha Bożego jako coś, a nie kogoś; widać to zwłaszcza w paralelnym zestawieniu ducha z mocą Bożą” (1967, t. 13, s. 575).
Totalnie niepoważne i bez pokrycia w Biblii.
Mnie nic do tego. W tym momencie dyskutujesz już nie zemną tylko z w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 13, s. 575).
Scott
Cytat:Nieprawda. Jeśli tak podaj jacyNie do mnie to pytanie. Nie ja pisałem ten tekst tylko autorzy w (New Catholic Encyclopedia, 1967,
Cytat:W New Catholic Encyclopedia przyznano: „Większość tekstów N[owego] T[estamentu] ukazuje ducha Bożego jako coś, a nie kogoś; widać to zwłaszcza w paralelnym zestawieniu ducha z mocą Bożą” (1967, t. 13, s. 575). Czytamy tam również: „Apologeci [chrześcijańscy pisarze greccy z II wieku] mówili o Duchu zbyt powściągliwie; można rzec — zbyt bezosobowo, niż byśmy się tego spodziewali” (t. 14, s. 296).
Scott
Cytat:Kompletna kompromitacja! Nie wierze że taka encyklopedia tak twierdzi.Nie. To jest interpretacja. Czarno na białym stoi że Pan Jezus mówi o chrzcie w imię trzech oddzielnych bytów Ojca, Syna , ducha świętego a to że KK uznaje to za formułę Trójcy to kwest kwestią wiary.
Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. ( Mat 28,19) Jest to formuła Trójcy Świętej.
poza tym dzieło (New Catholic Encyclopedia, 1967,] jest dziełek katolickim wiec w twojej gestii jest sprawdzić cy tak tam na prawdę piszę. Jeśli ty zacytujesz fragment jakiejś publikacji ŚJ ja to jestem w stanie sprawdzić zrób tak samo.
I mam propozycję zakończmy tę debatę na temat Trójcy mnie na prawdę ten temat nie interesuje i nie po to was odwiedzam by występować przeciwko naukom KK
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 12:04 ]
sdms napisał(a):Jacek.J napisał(a):odnoszę wrażenie że aż się palisz do tego by użyć czerwonej kreski. gdybym to robił nagminnie interwencja taka byłaby konieczna, ale zdarza mi się to sporadycznie przez nieuwagę w zupełnie nie istotnych -biorąc pod uwagę przekład- miejscach z powodu dużej ilości pisania. A już nie postawienie BT i to bardzo rzadko jest tak prozaicznym uchybieniem .... No! chyba że dla ciebie ponad wszystko ważniejsze jest skrupulatne przestrzeganie litery prawa. w takim razie czyń swoją powinność. ale pamiętejJacku prosiłbym, abyś nie robił z siebie męczennika. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, który w kwestii Przekładu Nowego Świata jest jednoznaczny. Doświadczenie z obecności ŚJ na forum pokazuje, że z przepisów Regulaminu niewiele sobie robią i dlatego najczęściej kończą z zakazem pisania. Dziewczyny kilkukrotnie zwracały Ci już uwagę, abyś nie korzystał z PNŚ, więc logicznym jest to, że skoro upomnienia nie skutkują skończy się to dla Ciebie ostrzeżeniem. To nie jest żadna złośliwość tylko zwykłe spełnianie swoich obowiązków przez moderatora/administratora. Bardzo proszę byś to uszanował.
staram się ale czasami jak na złość zdarzają się wpadki jak ta po wyżej. mógłbyś usunąć ten mój post może nikt nie zauważy

Wszakże tyle się napracowałem. doceń to :]