18-01-2010, 13:01
Scott
znowuż nadinterpretacja. wcześniej ojcowie kościoła formowali pojecie zbliżone do dziś rozumianej Trójcy ale oficjalny kształt i wersję przyjęto na soborze w IV w. a teksty z encyklopedii Katolickiej nie odnoszą się do czasu formowanie dogmatu o Trójcy tylko do faktycznego jej ustanowienia.
Scott
Jest to cytat z New Catholic Encyclopedia z roku 1967 [rok edycji jest bardzo ważny] i nie mylić tej encyklopedii The Catholic Encyclopedia to dwa różne dzieła
Scott
Tak pisze w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 14, s. 295).
Scott
Nie rozumiem o co ci chodzi?
Scott
Mnie nic do tego. W tym momencie dyskutujesz już nie zemną tylko z w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 13, s. 575).
Scott
Scott
poza tym dzieło (New Catholic Encyclopedia, 1967,] jest dziełek katolickim wiec w twojej gestii jest sprawdzić cy tak tam na prawdę piszę. Jeśli ty zacytujesz fragment jakiejś publikacji ŚJ ja to jestem w stanie sprawdzić zrób tak samo.
I mam propozycję zakończmy tę debatę na temat Trójcy mnie na prawdę ten temat nie interesuje i nie po to was odwiedzam by występować przeciwko naukom KK
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 12:04 ]
staram się ale czasami jak na złość zdarzają się wpadki jak ta po wyżej. mógłbyś usunąć ten mój post może nikt nie zauważy
Cytat:Jak więc widać pojęcie Trójcy funkcjonowało wcześniej. Wszak sama Biblia o niej mówi.
znowuż nadinterpretacja. wcześniej ojcowie kościoła formowali pojecie zbliżone do dziś rozumianej Trójcy ale oficjalny kształt i wersję przyjęto na soborze w IV w. a teksty z encyklopedii Katolickiej nie odnoszą się do czasu formowanie dogmatu o Trójcy tylko do faktycznego jej ustanowienia.
Scott
Cytat:To jest tak niepoważne że aż śmieszne. Nieprawda.
Cytat:Coraz więcej uczonych katolickich przychyla się do opinii egzegetów i teologów biblijnych, których zdaniem nie powinno się bezkrytycznie mówić o trynitarianizmie w Nowym Testamencie. Jednocześnie historycy dogmatyki i przedstawiciele teologii systematycznej przyznają, że kto bezkrytycznie wypowiada się na temat doktryny o Trójcy, przenosi się z okresu początków chrześcijaństwa do — powiedzmy — ostatniego ćwierćwiecza IV stulecia” (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 14, s. 295).
Jest to cytat z New Catholic Encyclopedia z roku 1967 [rok edycji jest bardzo ważny] i nie mylić tej encyklopedii The Catholic Encyclopedia to dwa różne dzieła
Scott
Cytat:Jest to nieprawdą.
Tak pisze w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 14, s. 295).
Scott
Cytat:Sobór Nicejski miał miejsce w 325roku.
Nie rozumiem o co ci chodzi?
Scott
Cytat:„Większość tekstów N[owego] T[estamentu] ukazuje ducha Bożego jako coś, a nie kogoś; widać to zwłaszcza w paralelnym zestawieniu ducha z mocą Bożą” (1967, t. 13, s. 575).
Totalnie niepoważne i bez pokrycia w Biblii.
Mnie nic do tego. W tym momencie dyskutujesz już nie zemną tylko z w (New Catholic Encyclopedia, 1967, t. 13, s. 575).
Scott
Cytat:Nieprawda. Jeśli tak podaj jacyNie do mnie to pytanie. Nie ja pisałem ten tekst tylko autorzy w (New Catholic Encyclopedia, 1967,
Cytat:W New Catholic Encyclopedia przyznano: „Większość tekstów N[owego] T[estamentu] ukazuje ducha Bożego jako coś, a nie kogoś; widać to zwłaszcza w paralelnym zestawieniu ducha z mocą Bożą” (1967, t. 13, s. 575). Czytamy tam również: „Apologeci [chrześcijańscy pisarze greccy z II wieku] mówili o Duchu zbyt powściągliwie; można rzec — zbyt bezosobowo, niż byśmy się tego spodziewali” (t. 14, s. 296).
Scott
Cytat:Kompletna kompromitacja! Nie wierze że taka encyklopedia tak twierdzi.Nie. To jest interpretacja. Czarno na białym stoi że Pan Jezus mówi o chrzcie w imię trzech oddzielnych bytów Ojca, Syna , ducha świętego a to że KK uznaje to za formułę Trójcy to kwest kwestią wiary.
Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. ( Mat 28,19) Jest to formuła Trójcy Świętej.
poza tym dzieło (New Catholic Encyclopedia, 1967,] jest dziełek katolickim wiec w twojej gestii jest sprawdzić cy tak tam na prawdę piszę. Jeśli ty zacytujesz fragment jakiejś publikacji ŚJ ja to jestem w stanie sprawdzić zrób tak samo.
I mam propozycję zakończmy tę debatę na temat Trójcy mnie na prawdę ten temat nie interesuje i nie po to was odwiedzam by występować przeciwko naukom KK
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 12:04 ]
sdms napisał(a):Jacek.J napisał(a):odnoszę wrażenie że aż się palisz do tego by użyć czerwonej kreski. gdybym to robił nagminnie interwencja taka byłaby konieczna, ale zdarza mi się to sporadycznie przez nieuwagę w zupełnie nie istotnych -biorąc pod uwagę przekład- miejscach z powodu dużej ilości pisania. A już nie postawienie BT i to bardzo rzadko jest tak prozaicznym uchybieniem .... No! chyba że dla ciebie ponad wszystko ważniejsze jest skrupulatne przestrzeganie litery prawa. w takim razie czyń swoją powinność. ale pamiętejJacku prosiłbym, abyś nie robił z siebie męczennika. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, który w kwestii Przekładu Nowego Świata jest jednoznaczny. Doświadczenie z obecności ŚJ na forum pokazuje, że z przepisów Regulaminu niewiele sobie robią i dlatego najczęściej kończą z zakazem pisania. Dziewczyny kilkukrotnie zwracały Ci już uwagę, abyś nie korzystał z PNŚ, więc logicznym jest to, że skoro upomnienia nie skutkują skończy się to dla Ciebie ostrzeżeniem. To nie jest żadna złośliwość tylko zwykłe spełnianie swoich obowiązków przez moderatora/administratora. Bardzo proszę byś to uszanował.
staram się ale czasami jak na złość zdarzają się wpadki jak ta po wyżej. mógłbyś usunąć ten mój post może nikt nie zauważy