Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiara w Boga II
Autor Wiadomość
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,145
Reputacja: 0

Motto (definicja): KSIĄDZ to taki facet, który chce zostać żoną Boga i dlatego cały dzień łazi w sukience... Duży uśmiech (pamiętaj! zanim się zgorszysz zobacz tu: http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=...erset=9#W9 Oczko )

[center][Obrazek: T-Shirt-Property-of-JESUS-Eternally-763990.jpg] [/center]

"Bóg ukrył się dlatego, aby móc okazać miłosierdzie tym, którzy nie rozpoznali Jego ukrytej obecności".
29-03-2008 18:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ks.Marek Offline
Moderator

Liczba postów: 8,460
Reputacja: 0

RBuzz napisał(a):Czyli trzeba wierzyć "precyzyjnie" i w Boga?
A jeśli wierzę że Boga nie ma? To też wiara, dokłanie taka sama jak w to że Bóg istnieje - nie można bowiem wiarygodnie i obiektywnie udowodnić zarowno istnienia jak i nieistnienia Boga.
1. Wiara domaga sie urzeczowienia. Nie wystarczy wierzyć, by wierzyć. Albowiem wówczas istnieje zagrożenie w postaci mani prześladowczej. Trzeba wierzyć, by rozumieć - iż Ten, który jest przedmiotem wiary, czyli Bóg - objawia się jako osoba, która wchodzi ze mną w dialog. Prowadzi mnie ku temu, co upraszczając, nazywamy szczęściem. Stąd też nie da się "precyzyjnie wierzyć". Tak jak nie da się w mig i do końca nabrać pewności, że człowiek, który pretenduje do tego, by stać się moim przyjacielem, jest tego godzien; tak samo też, wg mnie, nie jest takim prostym, nabranie przekonania, iż rzeczywiście i wprost nawiązałem kontakt z Bogiem w taki sposób, że już od tej pory wspólnie będziemy tworzyć jeden organizm. Zawsze jest potrzeba uszlachetnienia woli, intencji, dążeń. Stąd też cały wysiłek teologów, biblistów, etc.

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
05-04-2008 10:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów